Το πρόγραμμα της ΟΕΦ ΑΣ Λιθίνων στο πλαίσιο των Καν. (ΕΕ) 611/2014 και 615/2014 της Επιτροπής για την τριετία 2015-2018 περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου.

Δεδομένου ότι στην γύρω περιοχή παράγεται το φημισμένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης και σύντομα οι Λιθίνες θα είναι δικαιούχος χρήσης της ονομασίας αυτής, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και την τήρηση των προδιαγραφών που το καθιστούν προϊόν γεωγραφικής ένδειξης.

Δεδομένου ότι στην γύρω περιοχή παράγεται το φημισμένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης και σύντομα οι Λιθίνες θα είναι δικαιούχος χρήσης της ονομασίας αυτής, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και την τήρηση των προδιαγραφών που το καθιστούν προϊόν γεωγραφικής ένδειξης.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς του προγράμματος εργασίας είναι ο συντονισμός και η ενίσχυση του έργου των ελαιοκαλλιεργητών μελών της και η προώθηση ενός μοντέλου καλλιέργειας της ελιάς, το οποίο θα βασίζεται κατά κύριο λόγο στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής και στην πιστοποιημένη ιχνηλασιμότητα και ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Οι στόχοι του προγράμματος:

Οι στόχοι του προγράμματος που ήδη είναι σε εξέλιξη εστιάζουν στην αντιμετώπιση ενός φάσματος προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της ΟΠ προσφέροντας τεχνογνωσία, επιστημονική υποστήριξη και στοχευμένες λύσεις σε θέματα όπως:

Η προστασία του περιβάλλοντος

Η βελτίωση της εκμετάλλευσης των ελαιώνων

Η βελτίωση της ποιότητας και της διατηρησιμότητας του παραγόμενου ελαιολάδου

Η δημιουργία οργανωτικής και τεχνικής υποδομής για την παραγωγή ελαιολάδου με πιστοποιημένη ιχνηλασιμότητα

Η διάδοση πληροφοριών σχετικά με τις δράσεις της ΟΠ στα θέματα ποιότητας του ελαιολάδου, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική και ποιοτική βελτίωση της εκμετάλλευσης

Οι δράσεις του προγράμματος:

Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης στους παραγωγούς της ΟΕΦ

Η ΟΠ του Αγροτικού Συνεταιρισμού αποτελείται από 214 μέλη από τους οποίους μεγάλο ποσοστό είναι πιστοποιημένοι παραγωγοί σύμφωνα με το εθνικό πρότυπο AGRO 2.1 & 2.2/3. Η ΟΕΦ δίνοντας μεγάλη σημασία στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, προχωράει στην πιστοποίηση των 193 μελών της για την τριετία 2015-2018 στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας της.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ξεκινήσει οι εκπαιδεύσεις των παραγωγών σε θέματα που αφορούν τη διατήρηση του περιβάλλοντος των ελαιώνων, τη μελέτη του εδάφους και τη θρέψη των ελαιόδεντρων, την άρδευση, τη φυτοπροστασία κ.α.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν αναλύσεις εδάφους. νερού και καρπών, εσωτερικές επιθεωρήσεις στους παραγωγούς από τους υπεύθυνους γεωπόνους της ομάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης, ενώ  έχουν ήδη διανεμηθεί τα ειδικά τετράδια όπου συμπληρώνουν τις καλλιεργητικές τους φροντίδες, τη συγκομιδή και άλλα στοιχεία και θα εκπαιδευτούν για τη συμπλήρωσή τους.

Τα οφέλη της εφαρμογής και της πιστοποίησης των παραγωγών της ΟΠ για την εφαρμογή Ολοκληρωμένης Διαχείρισης μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

Παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου με προστιθέμενη αξία.

Μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους για τον παραγωγό από την μείωση των εισροών και την επίτευξη καλύτερων αποδόσεων.

Ορθολογικότερη χρήση των εισροών που δέχεται η καλλιέργεια. Η σωστότερη χρήση των εισροών μπορεί να οδηγήσει στην μείωσή τους ή και στην μεγιστοποίηση του οφέλους από την χρήση τους.

Μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Μείωση της επιβάρυνσης της ανθρώπινης υγείας, του παραγωγού αλλά και του τελικού καταναλωτή.

Αύξηση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή

Πιλοτική βελτίωση αρδευτικού δικτύου

Η ΟΕΦ θα εφαρμόσει πιλοτικά την αλλαγή συστήματος άρδευσης σε μέρος των καλλιεργούμενων στρεμμάτων από τους παραγωγούς της με στόχο την εξοικονόμηση νερού και την αντικατάσταση του παλαιού αρδευτικού.

Κατάρτιση παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας

Διεξαγωγή σεμιναρίων για την κατάρτιση των παραγωγών σε θέματα όπως:

Μέτρα και τεχνικές για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά την καλλιέργεια

Πρόληψη δημιουργίας αποβλήτω

Εξοικονόμηση νερού

Μείωση, ανακύκλωση και αξιοποίηση υποπροϊόντων της καλλιέργειας (π.χ νέες τεχνικές κλαδέματος κλπ)

Αξιοποίηση υποπροϊόντων επεξεργασίας ελιάς (π.χ κατσίγαρος και λύματα ελαιοτριβείου) Μείωση αγροχημικών μέσων και χρήση φυσικών πρακτικών

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα όχι μόνο θα συμβάλει στην προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής και θα θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας ελαιολάδου από την ΟΕΦ γεγονός που θα ενισχύσει την αξία του ελαιολάδου που παράγει.

Χρήση εργαλείων για επικοινωνία παραγωγών – ειδικών επιστημόνων- μονάδων επεξεργασίας

Πρόκειται για μια εύχρηστη και εύκολα προσβάσιμη ψηφιακή πλατφόρμα κατάλληλη για χρήση από την ΟΠ της αλλά και από ειδικούς επιστήμονες (γεωπόνους και γεωτεχνικούς) που εξασφαλίζει κεντρικό έλεγχο και παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας και συγκεκριμένα:

Ορθότερη οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας

Εξοικονόμηση χρόνου

Μείωση των εντύπων ελέγχου της διαδικασίας που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα (μείωση γραφειοκρατίας)

Καταγραφή ιστορικού

Καλύτερος οικονομικός έλεγχος λόγω δυνατότητας έκδοσης οικονομικών reports

Συνεχής βελτίωσης γεωργικών εκμεταλλεύσεων και παραγωγικής μονάδας

Βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας, συγκομιδής, παράδοσης και αποθεματοποίησης των ελιών πριν από τη μεταποίησή τους, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζονται από την αρμόδια εθνική αρχή

Με την προμήθεια του κατάλληλου γεωργικού εξοπλισμού για τους παραγωγούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης

Σύστημα μεταχείρισης στερεών αποβλήτων του ελαιοτριβείου

Με την προμήθεια του κατάλληλου γεωργικού εξοπλισμού για τους παραγωγούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης

Η ΟΕΦ ΑΣ Λιθίνων κάνει πράξη τη φιλοπεριβαλλοντική πολιτική της, εφαρμόζοντας σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης – ανακύκλωσης των αποβλήτων και παραπροϊόντων του ελαιοτριβείου του.

Σήμερα λειτουργεί με τριφασικό ελαιοτριβείο, ενώ στα άμεσα σχέδιά της είναι η μετατροπή σε διφασικό. Έχει ήδη εγκαταστήσει σιλό στο οποίο θα συγκεντρώνεται η λασπώδης μάζα των αποβλήτων του διφασικού ελαιοτριβείου η οποία από εκεί θα αντλείται ωςτε να χρησιμοποιείται από μονάδες κομποστοποίσης.

Παροχή τεχνικής βοήθειας στην παραγωγή, την ελαιουργική μεταποιητική βιομηχανία, στις επιχειρήσεις παραγωγής επιτραπέζιων ελιών, τα ελαιοτριβεία και τα συσκευαστήρια σε θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα των προϊόντων

Με την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού.

Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος ιχνηλασιμότητας

Σε επίπεδο ελαιοτριβείου θα αναπτυχθεί και θα εφαρμοστεί εσωτερικό Σύστημα Ιχνηλασιμότητας. Μετά την παρακολούθηση τήρησης ιχνηλασιμότητας στο ελαιοτριβείο θα ακολουθήσει ο έλεγχος κάλυψης απαιτήσεων του προτύπου ISO 22005:2007 από διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ για το ISO 22000 πιστοποιητικό φορέα.

Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης της Ποιότητας και της Ασφάλειας των Τροφίμων στο ελαιοτριβείο του ΑΣ

Μέσα από την τριετή εφαρμογή και πιστοποίηση του Συστήματος Διασφάλισης της Ασφάλειας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005, θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη, όπως:

τεκμηρίωση των διαδικασιών παραγωγής του ελαιολάδου και των ελέγχων ποιότητας ώστε να διασφαλίζονται ανά πάσα στιγμή οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής για το προϊόν.

συνεχής συμμόρφωση με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία

αναβάθμιση της εικόνας της ΟΕΦ με τη διεθνή αναγνωρισιμότητα του Προτύπου ISO22000 

Προβολή δράσεων Προγράμματος Εργασίας

Η ενημέρωση για τις δράσεις που υλοποιεί η ΟΕΦ και η ανάδειξη της αποτελεσματικότητας του προγράμματος εργασίας σε θέματα ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, θα πραγματοποιηθεί μέσα από στοχευμένες ενέργειες επικοινωνίας.